Nissan en Mitsubishi worden een stuk hechter

Nissan en Mitsubishi worden een stuk hechter

13 mei 2016 Uit Door Arnold

Mitsubishi eK(Ingezonden mededeling) Nissan Motor en Mitsubishi Motors Corporation vormen een intensieve strategische alliantie. De twee Japanse autofabrikanten ondertekenden op 12 mei een voorlopige overeenkomst. Met de strategische alliantie breiden Nissan en MMC de al vijf jaar bestaande samenwerking verder uit. Nissan neemt een aandeel van 34 procent in MMC, ter waarde van 1,9 miljard euro (237 miljard yen), en krijgt hiervoor 506,6 miljoen nieuw uitgegeven aandelen van 3,77 euro (468,52 yen) per aandeel. Door deze transactie wordt Nissan de grootste aandeelhouder van MMC. Nissan en MMC bundelen hun krachten op diverse fronten, zoals gezamenlijke aanbesteding, de ontwikkeling van voertuigplatforms en het gebruik van fabrieken, de uitwisseling van technologie én focus op groeimarkten.

Mitsubishi_Genève_4MMC en Nissan verwachten dat Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation en The Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ hun aanzienlijke collectieve eigendomsbelang in Mitsubishi Motors behouden en de strategische alliantie volledig ondersteunen. Eind mei verwachten MMC en Nissan een definitieve alliantieovereenkomst te ondertekenen. Ook moeten de huidige aandeelhouders van MMC en wettelijke instanties de alliantie goedkeuren. Dit proces is naar verwachting eind dit jaar rond.

Nissan_IDS_2Het besluit van Nissan om een strategisch aandeel in MMC te nemen, markeert een nieuw hoofdstuk in het alliantiemodel dat Nissan de afgelopen zeventien jaar met Renault heeft opgebouwd. Nissan heeft ook aandelen gekocht in andere autoconcerns, waaronder Daimler en het Russische AvtoVaz. Uiteindelijk zal MMC – in verhouding met de stemrechten van Nissan – kandidaten van Nissan voorstellen voor een plaats in de directie, onder meer als bestuursvoorzitter.(einde bericht)