Monroe Sensatrac – nieuwe schokdempers!

Monroe Sensatrac – nieuwe schokdempers!

3 december 2013 Uit Door Arnold

Morgen staat de eerste ingrijpende sleutelbeurt voor de Sunny op het program. De schokdempers doen niet meer wat ze moeten doen met als gevolg dat de wegligging in hoog tempo slecht werd. Erg slecht. Hoog tijd voor nieuw spul, en daarom ben ik op zoek gegaan naar nieuwe schokdempers…Via goede kennis Michiel uit Venlo kwam ik RCR Parts op het spoor. Daar heb ik een setje nieuwe Monroe Sensatracs op de kop getikt voor een zeer schappelijk prijsje. Over de service niets dan lof, de onderdelen werden binnen één werkdag verstuurd. En morgen gaan ze er meteen onder. Mijn aanvankelijke plan om de Sunny meteen iets te verlagen heb ik moeten laten varen. ‘Moeten’, want deze schokdempers lenen zich niet voor verlaging vanwege het ‘adaptieve’ karakter van deze dempers. Bij plotselinge, hevige, inveer-bewegingen neemt de weerstand van deze dempers toe omwille van de voertuigcontrole. Daarnaast neemt de dempende werking ook toe naarmate de demper verder ingedrukt wordt.

De dempers en de slag van het zuigerlichaam zijn ontworpen op een standaard rij-hoogte. Bij het gebruik van verlagingsveren zou de zuiger in de schokdemper dichter bij het gebied komen waarin de dempende werking toeneemt. Het gevolg is dan dat de demping continu te stug is. En dat willen we niet. Omdat de veren nog in gezonde toestand verkeren is er (vooralsnog) geen noodzaak om nieuwe exemplaren, laat staan verlagingsveren te monteren. In dit geval laat ik originaliteit prevaleren boven de looks.

Wel zit ik sterk te denken over een upgrade van het remsysteem. De remschijven zijn nog maar 0,7 mm verwijderd van hun afkeurmaat en de remblokken beginnen af te brokkelen. Het bedrag dat ik anders aan nieuwe veren zou besteden, is nu bestemd voor een upgrade van de remmerij. Wordt vervolgd!