Mazda3, CX-30 en MX-5 geüpdate

Mazda3, CX-30 en MX-5 geüpdate

16 december 2021 Uit Door Arnold

Mazda heeft voor 2022 een aantal cosmetische en technische updates aangekondigd voor de Mazda3, CX-30 en MX-5. De MX-5 krijgt een aantal ondersteltechnische aanpassingen terwijl de SkyActiv-X voor de 3 en CX-30 een update krijgt.

Mazda’s unieke SkyActiv-X motor is nog altijd de enige benzinemotor ter wereld met compressieontsteking, en ondertussen weten we dat deze motor een hoog vermogen, een laag verbruik en een zeer aangenaam motorkarakter heeft – binnenkort verschijnt de test van de CX-30 SkyActiv-X. Mazda heeft een aantal wijzigingen aan deze motor doorgevoerd waardoor de akoestische eigenschappen verbeterd zijn. Of dit puur om een softwarematige ingreep gaat, of dat er ook technische aanpassingen zijn uitgevoerd, is nog niet bekend. De verbeterde SkyActiv-X wordt per modeljaar 2022 geleverd, het vermogen blijft 186 pk. Naast deze zelfontbrander is ook de lichtere 122 pk SkyActiv-G beschikbaar voor de 3 en CX-30. De 150 pk versie van die motor blijft voorbehouden aan de Sportive uitvoeringen.

Het kleurenpalet voor de 3 en CX-30 wordt uitgebreid met de kleur Platinum Quartz, uit het bericht van Mazda valt ook op te maken dat Polymetal Grey leverbaar wordt op de CX-30. De achterlichtunits van de 3 krijgen een nieuw ontwerp volgens Mazda’s Kodo-designtaal.

Lagere vanafprijs voor de CX-30 SkyActiv-X

Het infotainmentsysteem voor beide modellen wordt uitgebreid met de MyMazdaApp, waarmee de auto via een smartphone gemonitord kan worden. Hierbij kun je denken aan portiervergrendeling op afstand, het sturen van een route naar de auto, een voertuigvinder en het uitlezen van de autostatus. Ook zijn er functies die voor meer gemoedsrust zorgen, zoals een beveiligingsalarm op afstand en een onderhoudsrapport van de auto.
Mazda kan de CX-30 SkyActiv-X nu ook leveren in de standaarduitvoering, hierdoor is de instapprijs voor de SkyActiv-X CX-30 nu een stuk lager. De instapprijs voor de Mazda 3 (SkyActiv-G 122 met handbak) is € 28.490, de CX-30 met dezelfde aandrijflijn kost € 31.490.

Sportive: altijd SkyActiv-G 150

De Sportive-uitvoeringen worden altijd geleverd met de 150pk sterke SkyActiv-G benzinemotor, maar er is wel keuze uit een handgeschakelde zesbak of een zestraps automaat. De Sportives zijn te herkennen aan de zwarte 18 inch lichtmetalen velgen en de zwarte exterieur-elementen. De stoelen worden bekleed met een exclusieve zwarte stof met fraaie rode stiksels. Uiteraard is de Sportive ook voorzien van een tweezone Climate Control, Bose audiosysteem,  stoelverwarming voor, parkeersensoren en een achteruitrijcamera. De CX-30 Sportive wordt bovendien geleverd met een elektrische achterklep. De Mazda3 Hatchback Sportive staat voor € 30.990 in de prijslijst, de CX-30 Sportive kost € 34.990.

Mazda MX-5 meer controle, meer rijplezier

De Mazda-engineers hebben flink zitten broeden op de MX-5 en bedachten het Kinematic Posture Control. Deze techniek verbeterd et rijplezier en tegelijkertijd verhoogt het de veiligheid en de stabiliteit van Mazda’s legendarische roadster. Het Kinematic Posture Control is ontwikkeld vanuit de Jinba-Ittai filosofie, waarmee Mazda doelt op de eenheid van bestuurder en auto. Kinematic Posture Control (KPC) bewaakt de draaisnelheid van de achterwielen tijdens het betere bochtenwerk. Wanneer het binnenste wiel grip verliest, verliest de auto tractie en daarmee verdwijnt ook een stukje voertuigcontrole voor de bestuurder. KPC stuurt dan wat remdruk naar de remklauw van het binnenste achterwiel waardoor het motorvermogen gelijkmatig gedoseerd wordt en waardoor het buitenste achterwiel weer tractie krijgt. Dit helpt de bestuurder om controle te houden en het weggedrag van de MX-5 blijft veilig en voorspelbaar.

De Platinum Quartz carrosseriekleur wordt ook beschikbaar voor de MX-5, en er is een nieuwe interieurafwerking beschikbaar: Terracotta. De combinatie van de lichte lakkleur en uitgesproken interieurbekleding is naar eigen zeggen heel fraai – maar helaas heeft Mazda er nog geen foto van vrijgegeven. De topuitvoeringen van de MX-5 worden leverbaar met het Pure White (nappa)lederen interieur, de Signature krijgt een donkerrode softtop, en in het geval van de RF een contrasterende kleur voor het mechanische dak. De MX-5 Sportive krijgt een zwarte softtop of een two-tone dak als RF. Als Sportive heeft de MX-5 altijd de SkyActiv-G 184 motor, Recaro sportstoelen en een Bilstein onderstel.  Instappen in de MX-5 kan vanaf € 37.490 voor de SkyActiv-G 132. De meerprijs voor de RF met stalen klapdak is slechts € 2.500. De meerprijs voor de 184 pk motor is €5.000. Alle vernieuwde modellen zijn per direct te bestellen en staan vanaf 2022 bij de Nederlandse Mazda-dealers.