Kia toont EV3, EV4 en EV5

Kia toont EV3, EV4 en EV5

12 oktober 2023 Uit Door Arnold

Vandaag heeft Kia de eerste beelden vrijgegeven van de nieuwe Kia EV5, een compacte elektrische SUV die veel weg heeft van de net geïntroduceerde EV9. Tegelijkertijd laat Kia de EV3 en EV4 concept zien, waarmee een tipje van de sluier wordt opgelicht van wat de rest van de EV-reeks ons zal brengen: de EV3 is een compacte SUV en de EV4 een elektrische sedan.

Naast het productnieuws heeft Kia ook belangrijk nieuws te melden over laadinfrastructuur. Het succes van de EV als opvolger van traditionele aandrijftechniek is sterk afhankelijk van de laadinfrastructuur. Vooralsnog is dit nog beperkt doordat ambtelijke molens nu eenmaal traag draaien. Om de laadinstructuur en Vehicle to Grid systemen van de grond te krijgen is Kia een samenwerking met het Duitse Ionity aangegaan om het huidige aantal van 2.800 laadstations nu uit te breiden tot 7.000 in 2025(!).

Kia EV5

De EV5 is het derde model in s de EV-line up die in de showroom staat – wanneer precies weten we nog niet. De EV5 wordt als eerste in China geïntroduceerd, die markt krijgt zijn eigen specificaties: een 64 kWh accu en een motorvermogen van 160 kW. Daarboven komt een uitvoering met 88 kWh accu en eveneens 160 kW motorvermogen. De topuitvoering krijgt vierwielaandrijving met een 160 kW motor op de vooras en een 70 kW motor op de achteras. De specificaties voor de Europese markt worden later bekendgemaakt.

Interieur

Over het interieur van de EV5 heeft Kia een boel informatie vrijgegeven, het bekende Kia instrumentarium met dubbele beeldschermen wordt ook in de EV5 gebruikt. Dit bestaat uit twee schermen met 12,3 inch beelddiagonaal. Kia past in de EV5 de nieuwe Unified Graphical User Interface (GUI) toe, die zorgt voor een verbeterde communicatie tussen de audiovisuele, navigatie- en telematicaschermen en een verbeterde consistentie van de informatieweergave. Eenvoudig te navigeren menu’s zorgen voor een betere bruikbaarheid van EV-specifieke functies en stellen bestuurders in staat om aspecten als actieradius en EV-laden in één oogopslag te monitoren. Optioneel wordt de EV5 met een Head Up display geleverd.

Flexibele zitplekken

Als optie kunnen er comfortstoelen geleverd worden die een massagefunctie hebben. Deze stoelen hebben een zeer uitgebreide verstelling met zes luchtkamers, een viervoudig verstelbare lendesteun, een voetsteun (ottoman) en uiteraard zijn ze geventileerd en verwarmd. Bijzonder is de mogelijkheid om alle zitten plat te leggen waardoor het interieur in een slaapkamper verandert. Ook is er een koel / verwarmunit aan boord die etenswaren kan koelen en verwarmen. Maar hoe dat er precies uitziet heeft Kia nog niet bekendgemaakt.

Kia Concept EV3

De Concept EV3 laat zien hoe de kleinste SUV van de EV-reeks er uit gaat zien. Zoals het bij een conceptcar gaat, laat Kia niet het achterste van haar tong zien wat betreft de specificaties, maar je hoeft maar door de haartjes van je ogen te kijken om de productieversie te zien. Dit is wat het hoofd van Kia’s design center, Karim Habib,  over de EV3 te zeggen heeft: “Vreugde kan worden gezien als de tegenpool van de ratio. De ene is een positieve, emotionele reactie, en de andere is afgeleid van logica. Wanneer de twee echter worden gecombineerd, versmelten hun contrasterende kwaliteiten tot een krachtig en zeer indrukwekkend ontwerp”

Kia Concept EV4, een nieuwe sedan

Kia noemt het een sedan, maar dan wel ‘een nieuwe definitie van de elektrische sedan’. De EV4 heeft het profiel van een Liftback, maar er is ook wel iets van de Kia Optima te zien in de C-stijl. Dit is hoe Kia het verwoordt in het persbericht:

Het agressief ogende front complementeert het vooruitstrevende, technologische silhouet van de Concept EV4. Door de verticaal geplaatste koplampen aan de uiterste buitenranden van de motorkap en de voorbumper creëert de Concept EV4 een brede, imposante uitstraling. Dit symboliseert de vastberadenheid van het merk om grenzen te verleggen en de EV-revolutie te versnellen.

Het interieur heeft een strakke en ruime horizontaal georiënteerde indeling, met stijlvolle designelementen die de ervaring van de bestuurder voorop stellen zonder het zicht te belemmeren. Om dit te bereiken hebben de ontwerpers van Kia een bedieningspaneel voor de airconditioning ontworpen dat in de middenconsole kan worden weggewerkt wanneer het niet in gebruik is. Een afgeslankt instrumentenpaneel met twee digitale schermen zorgt voor minimale afleiding.

De Concept EV4 heeft een innovatieve ‘Mind Modes’-functie die de omgevingsverlichting en geanimeerde ventilatiepatronen kan aanpassen. In de ‘Perform’-modus krijgt de bestuurder alle informatie te zien die hij nodig heeft om optimaal te presteren en het meeste uit de dag te halen. De ‘Serenity’-modus biedt daarentegen een reeks digitale graphics om een meer ontspannen sfeer te creëren voor reflectie en ontspanning.