AutoRai 2015 – Japanse merken allemaal present

17 april 2015 Uit Door Arnold

AutoRai2015_Subaru_Outback_StickerNa vier jaar afwezigheid is er in 2015 (eindelijk) weer een AutoRai. De belangrijkste reden voor de afwezigheid waren de hoge kosten voor de beurs, terwijl de budgetten van de importeurs onder druk stonden. Om de kosten beheersbaar te houden is het concept van de Rai iets gewijzigd: geen uitbundige stands en veel uniformiteit n de standbouw. Toch stelde de AutoRai geenzins teleur. Alle Japanse merken zijn present en ze hadden de nodige primeurs. Carnold.nl zet ze op een rijtje.

Nissan

Nissan had al aangekondigd om louter elektrische auto’s te presenteren op de Rai, vooral om een statement te maken. Dat betekent ook dat belangrijke (nieuwe) modellen zoals de Pulsar, Qashqai en X-Trail geen acte de presence gaven. Maar elektrische auto’s zijn inmiddels van hun zoutloze imago af, bovendien heeft de Nissan Leaf een belangrijke pioniersrol vervuld en de betrouwbaarheid van een elektrische auto bewezen. De Nissan Zeod RC was de belangrijkste aandachtstrekker op de stand. interessant is de gehalveerde Nissan Leaf waarin alle techniek prachtig zichtbaar is. Leuk om te weten is dat deze Leaf ook echt kan rijden.

Subaru

AutoRai2015_Subaru_LevorgSubaru is na tien jaar afwezigheid ook weer present, op de persdag had Subaru Benelux een grote primeur, namelijk de nieuwe Levorg. Een prachtige station, met de looks van de Legacy (WRX STi), een hoogwaardig interieur in een hele bubs laadruimte. Helaas kon de enige Levorg in Europa maar een dag op de AutoRai aanwezig zijn, maar gelukkig hebben we de foto’s nog:

Subaru XV met StarLink en nieuwe Intro Edition

Subaru heeft de prijzen van de XV aangescherpt en komt met een speciale Intro Edition van de XV. Standaard voorzien van een fijne Lineartronic automaat, S-AWD en het nieuwe Starlink infotainmentsysteem van Subaru. Het systeem is leverbaar met een 6,2 of een 7 inch beeldscherm, afhankelijk van het uitrustingsniveau. De Intro Edition is er vanaf € 24.995. Ook de prijzen van de 1.6 en 2.0 Comfort zijn aangescherpt, die staat nu voor respectievelijk € 27.195 en € 29.195 in de showroom.

Meer uitrusting en lagere prijzen voor de Forester

De Subaru Forester is vanaf nu standaard voorzien Welcome Home verlichting, spraakbesturing en uitschuifbare zonnekleppen. Het lijkt een futiliteit, maar in de zomermaanden ben je er maar wat blij mee. De Forester 2.0 Comfort met Lineartronic staat nu voor € 34.995 bij de dealer, dit was de prijs van de Intro Edition, maar de Comfort biedt veel meer luxe: Gescheiden klimaatregeling, stoelverwarming zijn standaard. Elke Forester mag 2 ton (geremd) trekken. Dat zet zoden aan de dijk!

Speciale Rai actie bij Subaru

Wie tijdens de AutoRai een nieuwe Subaru koopt, krijgt van Subaru iets extra’s. Alle nieuwe Subaru’s krijgen gratis Glass Coating, een extra behandeling waarmee de lak van de nieuwe auto vijf jaar lang beschermd is tegen kwaliteitsverslechtering. Subaru Glass Coating is een keramische coating die professioneel wordt aangebracht op de auto, deze lakverzegeling kost normaalgesproken €500. Wie een nieuwe Subaru Outback koopt, krijgt bovendien het stoere Body Pack met onder andere spatbordverbreders en skidplates gratis.

Honda

AutoRai2015_Civic-Type-R_5Dat was even schrikken toen Carnold de Honda-stand opliep, want daar stonden twee dikke primeurs: de Civic Type R en de nieuwe HR-V. Dat geeft de burger moed! Wie twijfelt aan de road presence van de Type R: wees gerust, want hier staat de hot hatch aller hot hatches. Om maar niet te zeggen: de allersnelste, en allebeste hot hatch ooit. Ik heb de auto uitgebreid kunnen bekijken, bevoelen en er in kunnen zitten. De sportstoelen zijn fenomenaal, de zitpositie ten opzichte van het stuur is subliem. Het is een vreselijk cliché, maar als je instapt wil je starten en rijden. Wat een geweldige auto, ongeëvenaard.

Verrassing nummer twee was de HR-V die voor het eerst in Nederland te zien is. Een prachtige auto die de merkwaarden van Honda volledig recht doet. Opvallend aan de HR-V zijn de achterramen die in hun geheel openen, waar alle concurrenten een achterraam met vast deel hebben. Hierdoor wordt de raamlijn niet door een spijl onderbroken en loopt mooi door, het lijkt een detail, maar de uitwerking is groot. Het interieur ademt kwaliteit, door het touchscreen voor de kachelbediening vervallen veel drukknoppen, het dashboard oogt hierdoor erg opgeruimd.

AutoRai2015_Honda_HR-VPrijzen en specificaties zijn nog niet bekend, maar het showexemplaar had het hoogste uitrustingsniveau, met panoramisch dak dat ook geopend kan worden. Ten opzichte van concurrerende modellen heeft ook de HR-V Honda’s unique selling point: de Magic Seats. De officiële introductie volgt in de zomermaanden, in het najaar staat de HR-V bij de dealers.

AutoRai2015_Honda_HR-V_2Mazda

AutoRai2015_MazdaTon sur ton bij Mazda op de stand, alle Mazda’s stonden in het prachtige rode Soul red op de AutoRai. Een belangrijke rol is weggelegd voor de nieuwe MX-5 die als enige auto in het wit aanwezig was, op een verhoogd en een draaiend platform. Uiteraard is de nieuwe CX-3 ook in volle glorie te bewonderen. Buitengewoon interessant zijn de opengewerkte motoren en het onderstel van de nieuwe MX-5. Bij Mazda speelt de SkyActiv-technologie een belangrijke rol, en met deze prachtige opengewerkte modellen heb je een prachtig zicht op deze fraaie, en doeltreffende techniek. Binnenkort rijd ik de nieuwe Mazda2, ik ben zeer benieuwd hoe Mazda’s jongste rijdt, en vooral wat deze SkyActiv-G 90 allemaal kan.

Mitsubishi

AutoRai2015_Mitsubisi_Space_StarBij Mitsubishi nog even geen primeurs, maar het vertrouwde modellengamma en de uitermate succesvolle Outlander PHEV, een auto die helaas niet altijd op zijn merites beoordeeld wordt. Toch bewaar ik goede herinneringen aan de ASX, Outlander en Space Star die ik getest heb, met name voor Mitsubishi’s kleintje heb ik een zwak. Ook de Lancer hatchback is op de Rai aanwezig, in uni-wit op bescheiden velgen. Ik heb het altijd een fraaie auto gevonden, mooi gelijnd, goed uitgerust en met fijne rijeigenschappen.

AutoRai2015_Mitsubishi_LancerInfiniti

AutoRai2015_Infiniti-Q50_Sport_1Infiniti had de Q50 en Q70 meegebracht naar de Rai. Beide modellen mochten zich verheugen op de interesse van Fleetowners op de donderdag. ’s Ochtends had Infiniti een exclusieve primeur voor de aanwezige pers: de Q50 Inspiration Line, een model dat alleen voor de Nederlandse markt is ontwikkeld. Dat dit een bijzondere Q50 is, zie je in een oogopslag, alle glimmers zijn hoogglans zwart gespoten, de auto staat op lichtgewicht OZ velgen waarachter de speciale Brembo remklauwen zichtbaar zijn die de zwevende remschijven omvatten. De basis van de Inspiration Line is de 364 pk sterke Hybrid die getuned is tot over de 400 pk. De auto beschikt over een handgemaakt uitlaatsysteem dat de auditieve kwaliteiten van de VQ35 volledig tot zijn recht laat komen. Ook het onderstel is aangepast, en wel door specialist Intrax. Infiniti Nederland heeft het interieur laten voorzien van ruime hoeveelheden Alcantara, een genot voor de gevoelszintuigen, en om op te zitten.

Lexus

Ook Lexus had het volledige modellengamma meegenomen naar de Rai, de NX Will.I.Am was de grote smaakmaker op de stand. De markante lijnen van Lexus vormen een stevig contrast met de sierlijke lijnen van Infiniti, maar ze liggen prettig op het netvlies. De NX 300h heeft in deze matte witte kleur en de zwarte velgen en grille een geweldige uitstraling. Wat dat betreft heeft Will.I.Am zijn persoonlijkheid treffend overgebracht op deze Lexus, niet te missen, maar niet in your face.

AutoRai2015_Lexus_NXMijn persoonlijke favoriet bij Lexus is de nieuwe RC 300 Hybrid, wat een begerenswaardige auto is dat, ook in effen wit met dit mooie bordeauxrode interieur. De magnifieke atmosferische V8 van de RC F is natuurlijk onverslaanbaar, maar deze RC staat zijn mannetje uiteraard ook. Een heerlijke rijmachine met plenty kilowatts, maar evengoed met het vermogen om heerlijk zuinig te cruisen. Dat vraagt om een testrit, me dunkt.

Toyota

Toyota pakt groots uit tijdens de AutoRai, de TS040 Le Mans Hybrid is prominent aanwezig op de Toyota-stand:

AutoRai2015_Toyota_TS_04AutoRai2015_Toyota_TS_040Maar dé grote aandachttrekker is toch wel de Toyota Mirai, de eerste in serie geproduceerde waterstofauto. In real life is de Mirai een flinke auto, en wat tegelijkertijd opvalt, is dat het markante design in het echt goed te doen is. Deze auto moet je niet vanaf een foto beoordelen, maar gewoon zien. Al zal dat in Nederland nog niet meevallen, tenzij je de AutoRai bezoekt, want de Mirai wordt niet in Europa geleverd. De Amerikaanse en Japanse markt gaan pionieren met deze waterstofauto. Maar des te leuker is het dat Toyota de Mirai in Amsterdam showt.

Het interieur van de Mirai is eveneens vooruitstrevend, de deuren waren geopend, dus heeft Carnold het interieur eens goed in zich opgenomen. Je zit relatief hoog in het zeer ruime interieur. Het instrumentarium is als het ware een extra-large versie van de Prius, en de middenconsole bestaat uit aanraakvlakken. Op het eerste gezicht is het erg gebruiksvriendelijk. Ook de stoelen zitten prettig, tel hierbij op dat het interieur erg ruim is, en je hebt een fijne reisauto. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de Mirai in de overzeese markten ontvangen wordt, en wat het praktijkverbruik is.