Kort nieuws van Mazda en Toyota

14 oktober 2014 Uit Door Arnold

Mazda_Hazumi_2De Mazda 2 is zo goed als klaar voor zijn Europese introductie, en daarom heeft Mazda de eerste informatie over het motorenpalet van de 2 vrijgegeven. De Mazda 2 wordt leverbaar met louter 1.5 SkyActiv motoren, drie benzinemotoren en een dieselmotor, de SkyActiv-D.Deze gloednieuwe dieselmotor levert 77 kW / 105 pk  en een maximum koppel heeft van 220 Nm. Volgens Mazda bedraagt het verbruik slechts 3.4 l/100 km en de uitstoot 89 gram CO2 per kilometer. De nieuwe Mazda2 is ook verkrijgbaar met drie versies van de 1.5 liter SkyActiv-G benzinemotor met vermogens variërend van 55 kW / 75 pk tot 85 kW / 115 pk. Het brandstofverbruik en CO2-emissies liggen tussen de 4,5 tot 4,9 l/100km en 105 tot 115 g/km.

SkyActiv transmissies

Het vermogen wordt overgebracht naar de voorwielen via een SkyActiv-MT handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak of een zestraps SkyActiv-Drive automaat. De versnellingsbakken zijn allemaal nieuw ontwikkeld, ze zijn compact gebouwd en hebben een laag eigengewicht.

Zeven miljoen Toyota Hybrides

Toyota_7_Miljoen_HybridesIn augustus 1997 begon Toyota met de productie van de Coaster Hybrid, de eerste  hybrideauto van het merk. Een paar maanden later, in december, lanceerde Toyota de Prius, de allereerste in massaproductie geproduceerde hybrideauto. Sindsdien is het merk synoniem geworden met het fenomeen ‘hybride’.

Er is reden voor een klein feestje, want vandaag maakte Toyota bekend dat er zeven miljoen full hybrid auto’s gebouwd zijn, het laatste miljoen is in de afgelopen negen maanden verkocht. Nog nooit verkocht Toyota in zo’n kort tijdsbestek zoveel hybride’s. Toyota biedt 27 verschillende modellen aan in 90 landen. In Nederland werd de Prius in 2000 gepresenteerd. In totaal heeft Toyota bijna 92.000 hybride auto’s in ins land verkocht.

Toyota GT86 Special Edition

Toyota bouwt van de o zo fijne GT86 een kleine serie Special Editions. Van deze serie komt er een klein aantal naar Nederland. De speciale uitvoeringen zijn allemaal in Sunrise Yellow gespoten en voorzien van zwarte metallic buitenspiegels. Desgewenst levert Toyota een speciale striping om de Special nog specialer te maken. Volgens Toyota zijn de aanpassingen niet beperkt tot uiterlijk vertoon, er zijn enkele ‘subtiele’ wijzingen doorgevoerd waardoor de GT86 Special Edition nog dynamischer rijdt. De Toyota GT86 Special Edition kost € 43.750 en kan nu worden besteld.